top of page

Meditaţia: cale spre întoarcere la sine, ori o practică ciudată?




De practica meditaţiei am auzit mulţi, însă mai puţini ştim care este scopul ei şi cum poate fi exersată şi integrată în rutina vieţii de zi cu zi. Cultura orientală apelează la ea din cele mai vechi timpuri, iar odată cu trecerea timpului a început să fie abordată şi în lumea occidentală, la fel ca şi alte practici spirituale. Totuşi, ea nefăcând parte din educaţia timpurie în cultura românească şi est-europeană, poate părea în continuare o chestie ciudată, etichetată cu uşurinţă ca fiind o altă latură a ezoterismului.



Meditaţia reprezintă o practică de liniştire a minţii şi a contactului cu subconştientul, dar și cu propriul corp. Aceasta poate dura de la câteva minute, până la o oră sau mai mult. În cele mai multe cazuri se realizează cu ochii închişi, iar suportul imaginativ pentru aceasta poate porni de la un simplu fundal alb, până la imagini liniştitoare cu peisaje preferate.



De asemenea, există şi forme de meditaţie cu impact psihoterapeutic profund, în care se lucrează cu imagini ale părinţilor sau alte figuri cu care persoana se află în conflicte inconştiente, însă doar sub îndrumarea unui psihoterapeut care apelează la aceste tehnici şi le aplică având un suport ştiinţific solid.



Totodată, meditaţia are efecte şi asupra corpului. Mintea se află într-o conexiune invincibilă cu corpul, ele nu pot fi separate, astfel, fie că meditezi pornind de la senzaţiile şi percepţiile corporale, fie că porneşti de la lăsarea gândurilor să apară şi să dispară, rezultatele pot fi uimitoare.



Meditaţia se exersează. Nefiind familiarizat cu acest exerciţiu, este foarte posibil să nu simţi efectele sale din prima. Am putea spune că este ca mersul pe biclicletă. La început abia înveţi cum să te urci pe ea, apoi încerci să pedalezi, mai cazi, simţi neplăcerea şi disconfortul de a învăţa ceva nou, însă poţi să prevezi ce experienţă uimitoare poate fi: eliberatoare, plăcută şi creativă. De aceea, se recomandă ca primele experienţe cu meditaţia să fie scurte, de câteva minute pe zi, după care, pe măsură ce te simţi pregătit, să creşti timpul de stare meditativă.





De ce să meditezi?


Omul are cel puţin 6000 de gânduri pe zi, care mai de care mai ciudate, mai avantajoase sau dezavantajoase pentru fiinţa noastră. Este mare uşurinţa cu care ne putem pierde în aceste gânduri, mai ales în cele cu potenţial anxios. Iar cu cât ne concentrăm mai intens pe ele, cu atât ele par mai reale.

Ceea ce face meditaţia este să ne înveţe creierul şi mintea conştientă să luam seamă de aceste gânduri, însă să nu ne mai identificăm cu ele. Să le lăsăm să vină şi să plece. Astfel, cursul natural al psihicului nostru are ocazia de a curge natural.

Iată care sunt avantajele meditaţiei din punct de vedere ştiinţific:

  • Reduce stresul: ştim că stresul negativ (distresul) este reacţia noastră la stres, nu stimulul în sine. Reacţia aceasta este dată de gândurile pe care le avem despre factorul stresor. Cu cât stresul perceput este mai intens, cu atât nivelul de inflamaţie în corp creşte (odată cu cortizolul, hormonul stresului), astfel mintea devine înceţoşată, confuză, iar stările emoţionale pot fi dominate de iritabilitate. Meditaţia echilibrează reacţia la stres. Un studiu realizat pe durata de 8 săptămâni arată că participanţilor le-a scăzut inflamaţia de la nivelul organismului realizând zilnic o meditaţie simplă;

  • Scade depresia: deși această afecțiune psiho-emoțională are cauze diverse, totuși meditația zilnică poate ajuta la scăderea acesteia atât din punct de vedere chimic, prin faptul că anumite zone inflamate ale organismului și implicit ale creierului se ameliorează, cât și printr-o formă de liniștire sufletească, am putea spune;

  • Crește conștiința de sine: funcționarea pe pilot automat nu ne ajută deloc să creștem, ci mai degrabă ne ține într-o rutină obositoare în jurul căreia viața noastră se creionează într-un mod plictisitor. Meditația ne poate ajuta să ne construim o viață mai împlinitoare prin faptul că acele câteva minute zilnice de practică și stare meditativă ne oferă un spațiu sigur și liniștitor în care ne putem observa pe noi înșine și ne putem cunoaște și în afara obiceiurilor repetitive din viață;

  • Te ajută să devii un om mai bun: asta nu înseamnă neapărat mai performant (deși studiile demonstrează și acest aspect), însă acum ne referim la a fi un om cald, generos și blând cu ceilalți. Datorită faptul că prin meditație devii mai bun cu tine și crește auto-compasiunea, odată cu trecerea timpului ajungi să extinzi aceste atribute și în afara ta, în relațiile cu ceilalți;

  • Îmbunătățește somnul: pentru a putea avea un somn odihnitor este necesar să ne simțim relaxați și în siguranță. Dat fiind faptul că meditația ajută la diminuarea anxietății, bineînțeles că aceasta are efecte benefice și asupra somnului. O meditație de câteva minute înainte de culcare ne poate ajuta să ne eliberăm mintea de grijile de peste zi și să fim recunoscători pentru faptul că suntem în viață.


Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile meditației. Nu doar experiența celor care practică meditația, cât și studiile, demonstrează aceste aspecte încurajatoare.


Lucrurile mici din viața de zi cu zi sunt cele care ne pot aduce bucurie, dacă dăm voie să fie așa. O meditație de câteva minute pe zi poate fi un cadou pe care ți-l faci tu ție, sau o promisiune pe care o respecți din iubire de sine, deoarece meriți și timpul tău cu tine, ai nevoie de tine în liniște și siguranță.


Comments


bottom of page