top of page

Ce rol are sinceritatea în relațiile de cuplu și cum o putem folosi în avantajul nostru?


Unul din stâlpii de bază ale unei relații de cuplu este încrederea, iar aceasta se obține și se construiește zi de zi, de la gesturi mici, simple, cum ar fi un mic-dejun pregătit cu dragoste pentru partener, până la discuțiile inconfortabile, care aduc la suprafață emoții intense, mai puțin plăcute.




De asemenea, încrederea se construiește și prin credibilitate și sinceritate. Faptul că suntem deschiși și sinceri cu partenerul nostru hrănește relația cu această încredere profundă, cu convingerea că știm că celălalt ne va spune adevărul.


Totuși, sinceritatea, cu toate beneficiile ei, aduce și durere. Un adevăr propriu rostit, îl poate răni pe celălalt, dar și pe noi înșine. Acesta este și unul din motivele pentru care apare în relații amânarea discuțiilor importante și a exprimării gândurilor și sentimentelor care pot provoca rupturi.


Vestea bună este că atunci când gestionăm cu autenticitate și blândețe aceste rupturi, acordăm timp și accesăm resursele noastre de răbdare, rupturile pot duce la o închegare mai puternică a relației. De aceea, este important pentru a învăța cum să ne îngrijim relațiile, să învățăm și cum să fim sinceri cu blândețe și căldură.


Sinceritatea nu înseamnă să fim agresivi, duri, să folosim cuvinte greu de digerat pentru celălalt, chiar și dacă le rostim cu calm. De asemenea, criticarea partenerului și arătatul cu degetul spre el, folosind tactici de rușinare și inducere a fricii și vinovăției, nu înseamnă că ești sincer, chiar dacă poate că este adevărat ce spui.





Spre exemplu, să spunem că ai hotărât împreună cu partenerul tău să vă întâlniți după serviciu în oraș pentru a petrece timp împreună, însă acesta a fost nevoit să stea după program și a întârziat treizeci de minute, ceea ce te-a deranjat, pentru că a trebuit să îl aștepți. Probabil consideri că este important pentru tine să îi comunici acest aspect, faptul că ai nevoie să apară la timp și să fii sincer/ă. În acest moment, ai la dispoziție mai multe variante în care îi poți vorbi despre asta, apelând la sinceritate, însă evitând să comunici într-un mod disprețuitor și critic.


În loc de: Întotdeauna întârzii! Nu vezi că stau aici și te aștept și tu ești tot timpul așa de amețit/ă, nu știi să te organizezi!

Poți spune: Înțeleg că ai fost nevoit/ă să stai mai mult la serviciu, totuși am nevoie să ții cont de ora stabilită, nu îmi place să te aștept.


După cum poți observa, în ambele variante te exprimi sincer, însă prima este un agresivă, care ar putea să ducă la un conflict aspru și disruptiv, iar cealaltă variantă este una autentică, în care ții cont de ambii, atât de ceea ce l-a determinat pe partener să întârzie, cât și de sentimentele tale cu privire la acest eveniment neplăcut.


Să păstrezi spațiu în discursul tău pentru ambele perspective, pentru emoțiile și motivele fiecăruia dintre voi este un aspect care crește șansele ca discuția să ducă într-un loc al înțelegerii profunde, în loc de izbucnirea unui conflict dureros.



Blândețea pe care o exprimăm față de celălalt reprezintă un dar pe care ni-l facem și nouă înșine, prin faptul că părăsim orgoliul propriu și ne orientăm spre ceea ce contează cu adevărat: relația cu celălalt.





De asemenea, nu trăim într-o lume idilică, viața vine la pachet și cu emoții furtunoase, astfel încât uneori ne putem simți foarte furioși, triști, dezamăgiți în relații. Însă și aceste momente merită exprimate cu sinceritate față de celălalt, dar nu neapărat în momentele lor de maximă intensitate, deoarece atunci puterea noastră de a raționa scade, odată ce sistemul nostru nervos se activează atât de puternic.


Pentru a putea fi sincer, deschis și în continuare respectuos cu celălalt, ia-ți timp și spațiu pentru a te liniști și a-ți procesa emoțiile intense, comunicându-i partenerului tău acest lucru și asigurându-l că te vei întoarce spre el atunci când te vei mai calma.



Așadar, sinceritatea este o valoare foarte importantă în cuplu, însă are valențele și limitele sale specifice, uneori fine vis-a-vis de duritate, însă ea se poate modela și educa, atât timp cât suntem atenți la noi înșine și la cel de lângă noi.





Dacă ți-a plăcut acest articol te invităm să citești și alte articole abonându-te la newsletter-ul nostru. Completează formularul de la finalul paginii iar noi te anunțăm când publicăm următoarele articole.



Comentarios


bottom of page