top of page

Când încercăm să controlăm partenerul în public

Actualizată în: 22 dec. 2021

Dincolo de intimitatea obișnuită din interiorul unei relații de cuplu, există și felul în care entitatea cuplului se manifestă în societate, în grupuri. Atunci când ne aflăm într-o relație de cuplu cu cineva, noi suntem atât persoane separate, indivizi unici, cât și un cuplu, iar dansul dintre aceste două poziții este unul cât se poate de fin, care are mare legătură cu cu capacitatea ambilor parteneri de a păstra granițe sănătoase în relație.


Spre exemplu, fiecare partener are prietenii săi, însă există și anumite contexte în care noi apărem ca și cuplu.





Spre exemplu, fiecare partener are prietenii săi, însă există și anumite contexte în care noi apărem ca și cuplu.


Iar pe măsură ce relația înaintează și trec anii, cei din jur încep să ne vadă și prin prisma relației în care ne aflăm și este firesc ca aceștia să nu facă permanent abstracție de partenerul nostru. De fapt, să nu fie luat în considerare partenerul nostru în întâlnirile de grup sau la anumite evenimente, ar putea provoca o rană și un sentiment de trădare.





Astfel, știm cu toții că nu ne manifestăm exact la fel în intimitate, așa cum o facem în societate.

Asta nu înseamnă neapărat că purtăm niște măști (deși în unele cazuri este valabilă și această idee), ci că îndeplinim anumite roluri. Nu voi fi cu un prieten, cum sunt cu partenerul meu.


Fiecare tip de relație are specificul său și să ne adaptăm acestuia, reprezintă un semn de sănătate relațională.


Însă, sunt cupluri, în care se întâmplă ca în interiorul casei lor să aibă o conexiune bună, iar în societate să se manifeste în contradicție, prin conflicte, replici tăioase, critică, umilire.


Ce provoacă aceste schimbări și ce putem face dacă partenerul nostru este cel care se comportă astfel cu noi în public?

Pentru început, haideți să vedem care ar putea fi motivele pentru care partenerul nostru ar putea apela la astfel de comportamente care ne pot răni:


1. Trăiește cu anxietate socială – persoanele care se simt anxioase în contextele sociale sunt persoane care trăiesc cu diferite tipuri de temeri, care se simt agitate atunci când se întâlnesc cu alți oameni, mai ales dacă nu au o legătură strânsă și confortabilă cu persoanele în a căror prezență se află. Astfel, poate apărea o reacție de luptă la confruntarea cu acest context, în care persoana (partenerul) se apără constant printr-o atitudine dominatoare și agresivă (fie prin ironie, fie prin neascultarea partenerului de discuție, fie prin a-și vărsa anxietatea pe partener etc.).


2. Are anumite frustări în cuplu pe care nu le comunică în mod direct – din motive personale, unii parteneri nu aduc în discuțiile importante ale cuplului anumite nevoie nesatisfăcute pe care le au în relație. Astfel, atunci când se află cu alte persoane, pot apela la astfel de comportamente de umilire, ca formă de a-l pedepsi pe celălalt pentru că nu primește ceea ce are nevoie.


3. Nu este conștient de ce efecte are asta asupra ta – uneori, partenerii nu sunt pe deplin conștienți de ce anume îl rănește pe celălalt. Asta îi determină să apeleze la anumite comportamente fără a lua în considerare și fără a-și da seama că l-ar putea deranja pe celălalt.



Acestea sunt doar trei motive pentru care partenerul tău ar putea să se comporte astfel în public. Te invit să identifici și tu altele, dat fiind că îți cunoști partenerul și te poți pune în locul lui să vezi ce anume l-ar putea determina să se comporte astfel.





Acum, haide să vedem ce poți face tu:



1. Pune limite clare – spune-i partenerului tău ce anume te deranjează, cum te fac să te simți astfel de comportamente și atitudini și amintește-i că nu este ceva ce tu poți accepta.

2. Pune limite în interiorul tău – adică, adu-ți aminte că deși formați un cuplu, tu și partenerul tău nu sunteți una și aceeași persoană. Dacă el nu îți greșește ție, făcând anumite observații deranjante despre tine, însă face anumite lucruri cu care ție îți este rușine (spre exemplu, a consumat un pic mai mult alcool și face glume deocheate), retrage-ți proiecția de pe persoana sa și comportă-te tu așa cum vrei să te prezinți în societate, fără a pune presiune pe partener.

3. Limitează ieșirile în cuplu – chiar dacă poate fi dureros să faci asta, în cazul în care partenerul tău nu înțelege sau nu se poate opri din a se comporta astfel cu tine de față cu ceilalți, evită să îl însoțești în anumite contexte. Este dreptul tău de a te proteja.


De asemenea, te invit ca și la acest punct să identifici tu și alte soluții care ar putea funcționa pentru tine.

Amintește-ți că atunci când cineva face ceva care ne rănește, nu este despre noi, este despre ceea ce se află în interiorul lor și manifestă în afara lor. Responsabilitatea ta este aceea de a verifica în ce fel poate și tu contribui la această dinamică, a încerca să discuți deschis și clar despre aceste lucruri și de a te proteja în cazul în care nu ajungeți la un sens comun.






Dacă ți-a plăcut acest articol te invităm să citești și alte articole abonându-te la newsletter-ul nostru. Completează formularul de la finalul paginii iar noi te anunțăm când publicăm următoarele articole.





Comments


bottom of page