top of page

Ce facem după ce dispare flacăra de la început?


Cu toții știm că atunci când ne îndrăgostim de cineva, nu doar lumea capătă alt sens, însă și lumea noastră interioară devine populată de noi senzații și emoții puternice. Ne gândim tot timpul la persoana de care ne-am îndrăgostit, vrem să petrecem cât mai mult timp împreună și trăim o stare de fericire și extaz aproape permanentă.


Studiile arată faptul că prima etapă a unei relații, cea de îndrăgostire, este similară ca efect cu consumul de droguri sau ciocolată, creierul secretând aceleași substanțe chimice care recompensează puternic organismul.





Din punct de vedere psihologic, această primă etapă se aseamănă foarte mult cu prima fază a relației cu mama, cea de simbioză, de aceea apare și nevoia aceasta vehementă de a petrece încontinuu timp cu celălalt.


Totodată, faza de îndrăgostire reprezintă un tărâm plin de proiecții pozitive, în care vedem la celălalalt numai aspectele plăcute și bune și mai puțin pe cele mai puțin potrivite nouă. Rațiunea își pierde din putere în avantajul emoțiilor puternice de îndrăgostire, bazate pe propriile proiecții.



Însă, în timp, aceste substanțe chimice încep să se reducă, începem să ne cunoaștem mai bine partenerul, poate ne și mutăm în aceeași locuință și pas cu pas încep să iasă la iveală anumite proiecții, diferențele dintre noi.


Aceste deosebiri, principii, valori și stiluri de viață diferite pot duce la conflicte, la care de cele mai multe ori există soluții, dacă le căutăm și implementăm. De asemenea, uneori soluția este și să acceptăm aceste diferențe, fără a interveni asupra lor.


Totuși, odată cu trecerea timpului, observăm că acea flacără dispare. Așa că apar întrebări precum: Ce se întâmplă cu noi? Spre ce ne îndreptăm? Vrem să construim ceva împreună?

Chiar și în absența conflictelor și într-o viață armonioasă, putem ajunge să ne punem aceste întrebări, atunci când vedem că nu mai simțim același foc ca la început.


Iată că acum este momentul să ne întoarcem cu privirea spre bazele relației: comunicare eficientă, respect, încredere, prietenie și suport.


Toate relațiile noastre se schimbă și este firesc să fie așa, iar noi să ne putem adapta la asta.


Desigur, dacă simțim că anumite relații nu ne mai definesc, nu mai fac parte din evoluția noastră, atunci poate ar fi mai bine să renunțăm la ele. Însă, într-o relație de cuplu sănătoasă, armonioasă, poate fi un gest imatur și o rezistență la schimbare să tragi și să lupți ca lucrurile să fie ca la început.


Ființa umană este de la sine înzestrată cu nevoia, dorința și instinctul natural de a evolua, de a se schimba și a trece la următoarea etapă.





În ceea ce privește pasiunea, sexualitatea și senzualitatea, este posibil ca acestea să nu mai apară la fel de spontan în dinamica relației.


Traiul la comun, proximitatea și siguranța prea mari pot duce la diminuarea dorinței sexuale. Însă, asta nu înseamnă că soluția este separarea în case diferite sau chiar o despărțire definitivă.






Iată câteva practici pe care ți le propun pentru reaprinderea flăcării dintre voi doi:


- Construiți-vă un ritual săptămânal de reconectare: alegeți o zi a săptămânii, cum ar fi o zi din weekend, în care să aveți activități plăcute împreună (film, seriale, sport, gătit etc.);


- Nu neglijați ieșitul împreună, adică dating;


- Vorbiți deschis despre sexualitatea voastră, ceea ce vă place și vă atrage la celălalt;


- Intrați fiecare în contact cu propriul corp prin mișcare, alimentație sănătoasă, timp petrecut în natură;


- Hrăniți umorul din relație;


- Depănați amintiri de la începutul relației;


- Petreceți timp separat și investiți și în alte arii ale vieții individuale


În afară de aceste practici, care cu siguranță nu sunt străine de nimeni, ele mai degrabă reprezintă o aducere aminte a ceea ce contează pentru doi oameni aflați într-o relație: conexiunea. Deseori ne pierdem în mrejele unui vieți bazate pe productivitate și plăcere de moment și uităm să îl privim pe celălalt și să punem în relațiile noastre ce este mai valoros: esența umană.





Dacă ți-a plăcut acest articol te invităm să citești și alte articole abonându-te la newsletter-ul nostru. Completează formularul de la finalul paginii iar noi te anunțăm când publicăm următoarele articole.



Comments


bottom of page