top of page

Cum ai devenit tu?


După cum bine știm cu toții, fiecare etapă a vieții vine cu frumusețile, provocările și suferințele ei specifice, iar asta se întâmplă încă dinainte de a deveni conștienți de propria existență. Astfel, cercetătorii și teoreticienii din domeniul psihologiei, au descoperit și stabilit câteva etape generale prin care trece fiecare ființă umană, din punct de vedere cognitiv, emoțional și comportamental.

În seria următoarelor articole, voi detalia și ne vom inspira împreună din perspectiva lui Pam Levine asupra stadiilor de dezvoltare ale persoanei, până la vârsta de douăzeci de ani. Însă, mai întâi, haide să vedem de ce este important să cunoaștem aceste stadii, chiar și dacă nu suntem psihologi.





1. Te ajută să te cunoști mai bine pe tine însuți – fie că urmezi sau nu un proces de dezvoltare personală, consiliere sau psihoterapie, cunoașterea acestor etape te poate ajuta să identifici anumite tendințe pe care le observi la tine în prezent și care poate că te sabotează în anumite contexte. Indiferent de vârsta pe care o ai în prezent, întotdeauna răspunsurile pe care le avem despre noi înșine din copilărie și adolescență reprezintă uși deschise către o auto-cunoaștere mai bună, dar și spre auto-acceptare.


Astfel, îți poți identifica ce nevoi nu ți-au fost îndeplinite, ce mesaje ai auzit în momentele respective și cum le porți și astăzi în mintea ta, pe umerii tăi, ce comportamente folosești în continuare și nu îți mai sunt de folos acum.

Desigur, aflarea sursei nu face toată treaba în locul nostru, însă conștientizarea este primul pas către o cunoaștere mai bună a sinelui și vindecare.




2. Îți poți înțelege mai bine partenerul de viață, familia, prietenii și alte persoane din jurul tău – odată ce descoperi și înțelegi felul în care se succed acest etape de dezvoltare și poți identifica nevoile și răspunsurile specifice fiecărei etape, îți poți da seama mai ușor de ce persoanele din viața ta spun sau fac anumite lucruri. Odată ce îi înțelegi mai bine, gradul tău de frustrare și suferință în anumite situații poate fi mai scăzut, deoarece realizezi că ceea ce spun și fac ceilalți reprezintă modul lor de a-și întâmpina și satisface nevoile. Doar că, uneori, modalitatea în care o fac nu este tocmai una specifică unui adult.


De fapt, deseori, oamenii reacționează în mod inconștient, pe baza unui sistem format de mult, construit sub presiunea unor situații din copilărie. Astfel, vei putea să îți dai seama că atunci când cineva pare că se comportă ca un copil, de fapt el chiar reacționează din poziția de copil, exact ca într-un anumit stadiu de dezvoltare în care a rămas blocat. Dacă persoana în cauză este o persoană la care ții, pe care o iubești, atunci o poți ajuta să depășească acest blocaj, oglindindu-i aceste aspecte sau oferindu-i ceea ce are nevoie, atât timp cât tu rămâi în acord cu tine procedând în acest fel.

Iubirea presupune oglindire cu blândețe.




3. În cazul în care ai/îți dorești copii, este esențial să fii informat cu privire la stadiile de dezvoltare, atât pentru relația cu propriul tău copil, cât și pentru sănătatea psiho-fiziologică a acestuia – accesul aproape necondiționat pe care îl avem la un infinit de informații reprezintă o sursă minunată pentru a construi o lume mai bună, mai sănătoasă și mai bucuroasă de viață. Desigur, instinctul de părinte nu poate fi depășit, însă el poate fi foarte bine susținut de informații din domeniul psihologiei și medicinei.


Iubirea pe care un părinte o poartă copilului său se bazează extrem de mult pe sănătatea acestuia mai întâi, tocmai pentru că fericirea vine din sănătate. Dacă ne dorim copii fericiți, atunci trebuie să învățăm să creștem copii sănătoși. După cum spuneam, fiecare etapă vine cu provocările ei, atât pentru copil, cât și pentru părinte, iar informarea este un mijloc foarte sănătos pentru prevenție și soluționare a unor probleme pe care intuiția nu ar ști cum să le gestioneze. Ori dacă știe, trebuie să luăm în calcul că fiecare părinte are și el propriul său bagaj emoțional pe care îl poartă cu sine dinainte de a deveni mamă/tată.


Acest bagaj poate fi un obstacol uneori pentru a-și putea vedea copilul așa cum este și a-i transmite mesajele de care are nevoie. Tocmai de aceea, să te informezi cu privire la parcursul psihologic pe care îl va parcurge copilul tău poate fi un instrument extrem de util care te va ajuta să îți manifești iubirea într-un mod sănătos.




Iată doar trei motive pentru care te încurajez să citești în continuare seria de articole pe subiectul stadiilor de dezvoltare. În urmatoarele articole vei afla despre toate etapele, vei găsi descrierea lor, caracteristicile generale, aptitudinile care se dezvoltă în acea perioadă, afirmațiile de care are nevoile copilul/adolescentul și multe altele.


Te invit să găsești și tu câteva motivații personale pentru care ești interesat de acest subiect!





Dacă ți-a plăcut acest articol te invităm să citești și alte articole abonându-te la newsletter-ul nostru. Completează formularul de la finalul paginii iar noi te anunțăm când publicăm următoarele articole.



Comentarios


bottom of page