Ce ne face să spunem DA, când vrem să spunem NU?
- psihologescu
- 18 ian. 2021
- 3 min de citit
Actualizată în: 22 dec. 2021

Încă din copilăria timpurie învățăm că atunci când spunem NU, consecințele sunt negative, poate chiar catastrofale.
Cineva se supără, ceva rău se întâmplă, nu avem dreptul să ne exprimăm dorința sau nevoia sinceră, ci învățăm să ne conformăm, pentru a nu răni și a nu ne simți răi, aspri, insensibili și a fi, în cele din urmă, pedepsiți. Astfel, șansele de a ajunge niște adulți drăguți, amabili și deprimați sunt foarte mari.
Cuvântul NU capătă rapid în mintea noastră o valență negativă. Însă, de fapt, atunci când refuzăm ceva, alegem altceva.
Atunci când pierdem ceva, câștigăm altceva. Important este să fim conștienți de ceea ce ne asumăm să pierdem și ceea ce ne dorim să câștigăm. Spre exemplu, atunci când refuzăm o ieșire cu un prieten, pentru că ne simțim obosiți, ceea ce refuzăm este, clar, întâlnirea.
Însă ceea ce câștigăm nu este doar un timp de calitate petrecut cu noi înșine, ci și o viitoare întâlnire frumoasă, pe care o putem fructifica deoarece suntem odihniți. Atunci când spunem nu celorlalți, de fapt le spunem da mai târziu. Atunci când punem o limită în relație, de fapt creăm un spațiu individual mai mare în care ne putem hrăni și singuri, în care starea noastră nu depinde mereu de ceea ce vrea celălalt, iar starea lui nu depinde mereu de deciziile noastre.
Totuși, atunci când toată ființa noastră spune NU, ce anume ne face să simțim un nod în gât și să spunem DA?
Iată câteva motive:
- ne simțim vinovați atunci când ne exprimăm refuzul
- ne judecăm pe noi înșine și ne etichetăm ca fiind răi
- ne este teamă de ceea ce vor crede ceilalți despre noi
- anticipăm că vom fi pedepsiți (iar dacă nu vom fi, atunci vom găsi modalități inconștiente de a ne pedepsi pe noi înșine)
- ne este teamă că vom fi abandonați și/sau respinși
Toate aceste variante ne arată faptul că nu există niciun motiv în afara controlului nostru care să ne determine să nu ne exprimăm. Tot ceea ce evităm atunci când nu ne exprimăm refuzul sunt de fapt evitări a ceea ce simțim: tristețe, furie, vinovăție, rușine.
Un lucru care poate ajuta este acela de a lucra cu emoțiile noastre inconfortabile, să învățăm să le acceptăm și gestionăm.
Și tu poți începe asta prin a-ți schimba percepția despre ce înseamnă un refuz. Dacă vei continua să îl privești cu atât de multă judecată, nu îi vei putea oferi un loc în viața ta. Însă, dacă îi accepți necesitatea și părțile pozitive, faptul că ai de câștigat nu doar prin ceea ce obții, ci și prin faptul că te responsabilizezi, atunci vei avea șanse mai mari să îți lași vocea auzită.
Să profiți de ocaziile în care vrei să spui NU și să exprimi asta înseamnă să îți manifești autonomia, libertatea propriei persoane, asumarea propriilor alegeri și responsabilitatea pentru ceea ce gândești, simți și faci.
De asemenea, relațiile tale au de câștigat atunci când îți conștientizezi dreptul de a te separa de ceilalți și de a trăi precum o individualitate, adica ceea ce ești. Limitele prea flexibile nu fac decât să te țină într-un lanț al dependențelor care nasc foarte multe resentimente și tensiuni în dinamica relațiilor în care te afli.

La ce să te aștepți atunci când începi să spui NU:
- vinovăția că ai îndrăznit să refuzi
- confuzii cu privire la relațiile tale
- emoții de furie din partea celorlalți vis-a-vis de limitele setate de tine în relații
- dispariția unor oameni vechi din viața ta și apariția altora noi
- sentimentul că te eliberezi și despovărezi de așteptările celorlalți
- începi să simți că ai contur și știi un pic mai bine cine ești și ce vrei
- mai multă încredere în tine însuți
- spontaneitate și putere de exprimare
Iar lista poate continua, în funcție de fiecare în parte.
Te invit să descoperi ce se întâmplă în viața ta atunci când începi să folosești mai des cuvântul nu.
Iar pentru a afla cum îți poți exprima refuzul cu blândețe și empatie, te invit să citești următorul articol despre comunicarea asertivă.
Dacă ți-a plăcut acest articol te invităm să citești și alte articole abonându-te la newsletter-ul nostru. Completează formularul de la finalul paginii iar noi te anunțăm când publicăm următoarele articole.

Comments